All for Joomla All for Webmasters

11 stu. · Ana · No Comments

Crno-bijeli svijet beba, razvoj i stimulacija vida

Kada vidimo te male drage bebine okice koje nas gledaju pitamo se što i kako vide…Ono što u prvim mjesecima bebe najviše vole gledati su ljudska lica, a posebno mamino i tatino lice. Sjećam se, kada sam svoje sinove prvi put primila u naručje, kako su me gledali, gledali i gledali….i tako smo jedno u drugo gledali i uživali u tim prvim zajedničkim trenucima…samo u pogledu…

 

Razvoj vida

Za razliku od osjetila sluha, koje se u djeteta potpuno formira u dobi od mjesec dana, vid se razvija postepeno i sporije. Kako se mozak razvija , tako se poboljšava i djetetov  vid.

 • Novorođenče može registrirati crte majčina lica, prepoznaje svjetlost, oblike i pokrete, ali mu je slika mutna i nejasna.
 • Kod bebe u dobi  od mjesec dana može se uočiti kako gleda u križ.  Nemojte se uplašiti, to je normalno jer dijete još uvijek ne može koordinirano upotrebljavati oba oka, a to će savladati do sredine drugog mjeseca.
 • s dva mjeseca dojenče raspoznaje četiri boje, ali samo kontraste (crno-bijelo, žuto-plavo).
 • S četiri mjeseca života dijete može zaustaviti pogled na jednom predmetu (fiksirati predmete), a u toj dobi intenzivno se usklađuju pokreti očiju i ruku pa dijete počinje hvatati predmete. Nakon četvrtog mjeseca razvija se sposobnost akomodacije (fokusiranja).
 • U šestom mjesecu stvoreni su preduvjeti za pravilno formiranje binokularnog vida te pokreti očiju postaju koordinirani. Sada dijete jasno vidi ljude i predmete ali ne i na velikoj udaljenosti.
 • U dobi od oko četiri godine centralna oštrina vida doseže vrijednost odraslih.
 • Do šeste godine se stabilizira binokularni vid.

 

Stimulacija vida

Kako bi pomogli bebama da se bolje prilagode svojoj okolini i stimulirali razvoj vida stručnjaci su osmislili da se djeci prikazuju velike crno bijele slike geometrijskih oblika, životinja, pojedinih predmeta itd. koje se mogu koristiti već nakon rođenja. Gledanje u crno-bilje slike /kartice pomaže djetetu da razvije funkcije oka (vidnu oštrinu, osjetljivost na boju, širenje pokrivenog vidnog polja), da se usredotoči (fokusira) na određeni predmet ili lice,  da prati predmete koji se kreću.

Osim navedenih crno-bijelih slika, možete koristiti i druge predmete i igračke crno-bijele boje koje također stimuliraju razvoj vida.

 

Crno-bijele slike/kartice i kako ih koristiti?

 • Na ovom  linku možete naći slike i isprintati na A4 papir.
 • kada se dijete pogledom usmjeri na sliku, dopustite mu da je promatra koliko želi
 • slike promijenite svaka 3 dana
 • u prvih četiri tjedana za bebe je najbolje koristiti najjednostavnije slike (geometrijski oblici, linije – ravne i zakrivljene. Udaljenost od djetetovih očiju do slike u prvih mjesec i pol dana trebala bi biti  oko 30 cm.
 • u dobi od 2 mjeseca djetetu postaju zanimljivi krugovi pa mu možete ponuditi kontrastni krug ili više krugova različitih veličina koji se nalaze na cijeloj kartici.
 • s 4 mjeseca možete mu ponuditi složenije uzorke, isprekidane linije, zakrivljene oblike.
 • u dobi od 6 mjeseci mogu se koristiti slike životinja, igračaka i sl. ,a crno-bijele slike možete zamijeniti slikama u bojama jer dijete sada razlikuje gotovo sve boje.

 

Ana Šelaj, bacc.occup.therapy., SI pedagog

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

UDRUGA “ČAROBAN PUT“

Inovativnim i modernim programima djelovanje usmjeravamo na djecu, a posebno na djecu s teškoćama u razvoju te njihove roditelje.

 

Želimo omogućiti pravilno usmjeravanje djetetovog razvoja od najranije dobi uz stručnu podršku.

DRUŠTVENE MREŽE

Facebook Pagelike Widget

KONTAKTIRAJTE NAS

Udruga za podršku i razvoj „Čaroban put“
Adresa: Vladimira Nazora 117a, 44320 Kutina
IBAN: HR2124020061100846151
E-mail: udruga.caroban.put.kt@gmail.com
Mob: 091 444 4631

: Facebook
: Instagram