All for Joomla All for Webmasters

Senzorna integracija je normalni neurološki proces organiziranja osjeta u svrhu prikladne primjene u svakodnevnici. Osjeti nam služe da bismo preživjeli, zadovoljili želje, učili i funkcionirali s lakoćom. Senzorna integracija omogućuje učinkovitu interakciju sa fizičkom okolinom i ljudima.

Senzorna integracija (SI)

Individualni tretmani senzorne integracije za djecu od rođenja do 15 godina

Stručna osoba: Ana Šelaj, bacc.occup.therapy, SI pedagog u edukaciji pod supervizijom

 

Postupak uključivanja djeteta u tretman senzorne integracije:

 1. Informativni razgovor s roditeljima/roditeljem – skupljanje informacija/anamnestički razgovor, upitnik za roditelje

 2. Snimanje djeteta u terapijskom okruženju u trajanju od 45 minuta – baseline snimak (u svrhu procjene)

 3. Stručnjak senzorne integracije postavlja ciljeve i planira SI tretman. Ciljevi tretmana usmjereni su na pomaganje djetetu u onim teškoćama na koje ukazuje SI dijagnostika i na postojeću od djeteta odabranu aktivnost u određenom terapijskom okruženju

 4. Uključivanje djeteta u SI tretman (trajanje tretmana 30-45min)

 5. Evaluacija – ponovljena procjena, praćenje napretka

Većina ljudi može nabrojati 5 osjetila. Prema istraživanjima dr. A. Jean Ayres, osnovni senzorni (čulni) sustav uključuje:

 1. Osjetilo dodira koje daje informacije o površini, obliku i veličini predmeta u okolini ponajprije preko kože od glave do nožnih prstiju. Ono nam govori dodirujemo li nešto aktivno ili nas nešto dodiruje. Pomaže nam razlikovati prijeteći i dobronamjerni dodir;
 2. Vestibularno osjetilo koji putem unutarnjeg uha daje informacije o gravitaciji i prostoru, ravnoteži i kretanju, te o položaju glave i tijela u odnosu na silu gravitacije;
 3. Proprioceptivno osjetilo koji nam putem mišića i zglobova daje informaciju o položaju dijelova našeg tijela, kako se ispružaju i što rade.

 

Ti se osjetilni sustavi razvijaju vrlo rano u maternici. Oni su povezani s vidom i sluhom te njuhom i okusom koji se razvijaju nešto kasnije. Kao rezultat tipične osjetilne obrade, prema planu majke prirode razvijaju se samokontrola, samopoštovanje, motoričke vještine i više kognitivne vještine.

 

Osjetilna obrada je važna za sljedeće svakodnevne funkcije:

 • sposobnost učenja, pažnju, slušno prepoznavanje, ravnotežu, bilateralnu koordinaciju, svijest o tijelu, emocionalnu sigurnost, koordinaciju oko-ruka, vještine fine motorike, savitljivost, silu ili stupnjevanje pokreta, osjećaj gravitacije, vještine grube motorike, dominaciju ruke, zdrave odnose s drugima, osjećaj kretanja, mišićnu napetost, stabilnost položaja, praksiju, uključujući motoričko
  planiranje, sposobnost da se sami smirimo, samopoštovanje, samozaštitu, samokontrolu, vještinu govora i jezika, taktilno prepoznavanje, vizualizaciju, vizualno prepoznavanje.

 

Poteškoće u tim područjima mogu biti uzrokovane poremećajem senzorne integracije i mogući razlozi za uključivanje djeteta u SI tretman ili poticanje razvoja SI pedagogijom.

 

Poremećaj senzorne integracije (disfunkcija senzorne integracije) pojavljuje se kada mozak neučinkovito obrađuje osjetilne poruke koje dolaze iz vlastitog tijela ili okoline. Takva osoba se teže prilagođava svakodnevnim podražajima koje drugi jedva da i zamjećuju ili ih primaju usput.

 

Poteškoće senzorne integracije mogu se kod različitih osoba izražavati na različite načine te mogu varirati iz dana u dan, ovismo o čimbenicima kao što su umor, emocionalno stanje ili osjećaj gladi.

 

Poremećaj senzorne integracije može se pojavljivati istodobno s poremećajem deficita pažnje s hiperaktivnošću (ADHD), ili bez nje (ADD), s Aspergerovim sindromom, autizmom, cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, spinom bifidom, pervazivnim razvojnim poremećajem i drugim poteškoćama. Može biti u blagom ili naglašenom obliku.

KONTAKTIRAJTE NAS

Udruga za podršku i razvoj „Čaroban put“
Adresa: Vladimira Nazora 117a, 44320 Kutina
IBAN: HR2124020061100846151
E-mail: udruga.caroban.put.kt@gmail.com
Mob: 091 444 4631

: Facebook
: Instagram

UDRUGA “ČAROBAN PUT“

Inovativnim i modernim programima djelovanje usmjeravamo na djecu, a posebno na djecu s teškoćama u razvoju te njihove roditelje.

 

Želimo omogućiti pravilno usmjeravanje djetetovog razvoja od najranije dobi uz stručnu podršku.

DRUŠTVENE MREŽE

Facebook Pagelike Widget

KONTAKTIRAJTE NAS

Udruga za podršku i razvoj „Čaroban put“
Adresa: Vladimira Nazora 117a, 44320 Kutina
IBAN: HR2124020061100846151
E-mail: udruga.caroban.put.kt@gmail.com
Mob: 091 444 4631

: Facebook
: Instagram